Ptujski lük

Ptujski lük je slovenska sorta čebule in staro ime za čebulo. Na Ptujskem polju jo pridelujejo že več kot 200 let in je posebnega izgleda ter okusa, zaradi česar je pridobila oznako zaščitena geografska označba, vpisan kot Ptujska rdeča. Je zaščitena slovenska zelenjava s certifikatom, zaščitena z geografsko označbo. Ptujski lük je edinstven, saj v Sloveniji ni druge sorte ali hibrida, ki bi bil tako podoben Ptujskemu lüku, da bi ga lahko zamenjali z njim.

Območje pridelovanja ptujske čebule je zgodovinsko pogojeno in obsega ravninski del ptujskega polja, ki se razteza med reko Dravo, reko Pesnico, mestoma Ptuj in Ormož ter obronki Slovenskih goric. Podnebje je na tem koncu ravno pravo za pridelavo, saj ima ustrezno razporeditev padavin in plitva tla, ki so humozna, hitro ogreta in suha. Prav to je vzrok, da je Ptujski lük razvil ostrejši okus, po katerem je najbolj prepoznaven.

Ptujski lük je izredne kakovosti in ima odlične lastnosti v kuhinji. Primeren je za svežo uporabo in skladiščenje. Čebula lahko vzdrži dolgo v tudi manj primernih skladiščih. Njegov okus vedno pomaga pri ustvarjanju kulinaričnih dobrot. Pri kuhanju hitro razpade in ne porjavi, kar ga naredi primernega za kuhanje. Njegova zmerna ostrina daje jedem izjemen okus. Ptujski lük se vedno nareže tik pred uporabo, saj se takrat aktivira veliko koristnih stvari. Narezan ne sme stati predolgo, saj se to odraža v postanem okusu. Najbolj koristen je svež, zato je priporočljivo, da ga takšnega tudi uživate.

Čebula ima visoko vsebnost sušine, vitaminov in mineralov ter dobro vpliva na zdravje, kar je njena posebnost. Zaradi bakteriocidnih učinkov ga štejemo med naravne antibiotike.

Ptujski lük
Ptujski lük

Tradicija in kultura lükarjev

Po starih legendah naj bi to čebulo na naše območje prinesli Turki in je nekoč pomenila glavni vir dohodka. Starejši lükarji pripovedujejo, da so lahko na 10ih arih pridelali dovolj lüka za štipendijo ali preživetje male do srednje kmetije. Največ so ga prodajali pozno jeseni in čez zimo, zato je morala biti debela, dobro posušena in morala je pozno kaliti. V večini primerov so jo prodajali za kuhanje, zato je bil Ptujski lük najboljša izbira: ob kuhanju hitro razpade, vendar obdrži značilen okus.

Lükarji s Ptujskega polja so tradicijo triletne pridelave čebule ohranili vse do danes. Tako kot nekdaj, ga tudi danes pridelujejo na naravi prijazen način integriran ali ekološki, ki zagotavlja visoko kakovost njegovih plodov. Skladno z dolgo zgodovino pridelave so se v teh krajih razvili in obdržali mnogi lükarski običaji, tradicionalne jedi in tudi arhitektura hiš, katerih napušči so bili prilagojeni za sušenje lüka.

Po čem prepoznate Ptujski lük z zaščiteno geografsko označbo:

  • srčasta – ploščata oblika
  • rdečerjava do svetlo rdeča barva zunanjih suhih luskolistov
  • belo meso z vijolično rdečim nadihom in močnejšim vijoličnim robom
  • dobro prenaša skladiščenje
  • hitro razpade ob kuhanju
  • najbolj značilen je zmerno oster okus
  • močan vonj po čebuli

Venci Ptujskega lüka

Najdemo ga v obliki tradicionalnih vencev in manjših pakiranjih. Zaradi pletenja v kite ima Ptujski lük z zaščiteno geografsko označbo več zelenega listja, listje je bolj žilavo in se ne lomi ob puljenju. Slednje je zelo pomembno, saj že od nekdaj Ptujski lük spravljajo izključno ročno.

Uporaba Ptujskega lüka:

  • za zbijanje temperature, pri pikih os in drugih insektov
  • razkužuje ustno votlino in celoten prebavni trakt
  • pospešuje prebavo in olajšuje izkašljevanje
  • odlično učinkuje tudi pri različnih prehladnih obolenjih
  • pomaga pri odvajanju vode iz telesa, znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi
  • uporaben je tudi za pripravo obkladkov za razkuževanje ran
  • pomaga pri vzbujanju teka, zaradi specifičnega okusa in vonja

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge kulinarična dobrote!travel-slovenia-povezava-na-drugo2