Frtalja (it. Frittata) je preprosta slovenska samostojna kmečka jed. Gre za jajčno jed, ki je poznana predvsem v primorski kuhinji. Drugje po Sloveniji jo poznamo pod imenom omleta, šmorn ali palačinka, a se frtalja bistveno razlikuje od vseh treh. Omlete in palačinke so tanke in namazane, šmorn je zdrobljena palačinka, a pri obeh testo navadno ne vsebuje zelišč. Frtalja ima obliko torte, v višino meri približno 3 centimetre, v testo pa so vmešana zelišča, zelenjava ali suho meso (narezana klobasa ali pršut). Nekoč je bila frtalja nekako obvezna jed ob prazniku za 1. maj (Volčji grad, Temnica), kar je povezano z vražo, da prva frtalja odganja modrase. Prva frtalja je navadno narejena s koromačem.
Danes frtalja predstavlja del lahke gostinske ponudbe, saj je hitro pripravljena, sočna, okusna in raznolika glede okusa. Postreže se lahko ob vseh priložnostih, kot predjed poleg narezka ali kot samostojna jed z omako ali prikuha poleg pečenke. Najpogosteje pa se jo uporablja kot izdatna malica ali kot popotnica na daljših izletih in pohodih.
Priprava:
Frtaljo pripravimo iz stepenih jajc, moke in različnih želišče ter dodatkov. Lahko jo nasolimo ali sladkamo, odvisno od izbranih sestavin. Pomembno je, da prevladujejo zelišča, jajce in moka se uporabljata zgolj za vezivo. Zelišča morajo biti sveža. Ko vse sestavine premešamo, frtaljo spečemo v visoki ponvi, v kateri smo predhodno segreli mast ali olje. Med samo peko je potrebno frtaljo obračati, da dobi značilen zlatorumen videz.
Poglejte še druge kulinarične dobrote! |