Kranjska klobasa je mesna klobasa s Kranjskega. V pisnih virih je omenjena že v drugi polovici 19. stoletja, izhaja pa iz kulturne dediščine kolin.
Je mesni proizvod, ki je narejen iz najboljše svinjine, končni okus pa je mešanica svinjskega mesa, popra in česna.
Kranjska klobasa je delikatesa, ki se lahko postreže ob različnih priložnostih in na različne načine: pečena na žaru ali v ponvi, kuhana in postrežena s kislo repo ali zeljem, lahko je dodana obaram ali kuhana in postrežena kot hladen narezek.
KRANJSKA KLOBASA NEKOČ
Kranjska klobasa se je razvila že v začetku 19. stoletja, torej v času avstro-ogrske monarhije. Prek osrednje Slovenije razširila po Sloveniji z območja gorenjske, od koder tudi izvira in se nato širila po celotni Sloveniji, kot del jedilnika na pomembnih dogodkih. Omenjena je v velikem številu starih kuharskih knjig, poznal in pohvalil jo je tudi cesar Franc Jožef. Slovenci so jo med preseljevanjem naredili za svetovno prepoznavno, tako da je v germanskem svetu poznana pod imenom krainer würst, v angloameriškem pa pod kransky sausage. Kranjska klobasa je bila celo v vesolju, kamor jo je ponesla astronavtka s slovenskimi koreninami.
KRANJSKA KLOBASA DANES
S promocijo prave Kranjske klobase se od leta 2005 ukvarja gospodarsko-interesno združenje proizvajalcev Kranjske klobase. Le – to združuje enajst proizvajalcev tega vrhunskega izdelka, ki imajo tudi certifikat. Najpomembnejši vlogi združenja sta nadzor nad kakovostjo in promocija Kranjske klobase. Kot je že omenjeno, morajo vsi proizvajalci proizvajati Kranjsko klobaso po natančno predpisani recepturi in potrjenem proizvodnem postopku.
CERTIFIKAT
Odlok o razglasitvi tradicionalnega izdelovanja kranjskih klobas za živo mojstrovino državnega pomena je bil sprejet 21. februarja 2013.
Poglejte še druge kulinarična dobrote! |