Kranjska klobasa
Kranjska klobasa je mesna klobasa s Kranjskega. V pisnih virih je omenjena že v drugi polovici 19. stoletja, izhaja pa iz kulturne dediščine kolin. Je mesni proizvod, ki je narejen iz najboljše svinjine, končni okus pa je mešanica svinjskega mesa, popra in česna. [_Preberite več_]
Prekmurska gibanica
Prekmurska gibanica je posebnost med sladicami in se uvršča med slovenske kulinarične specialitete. Ponaša se z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti. Je stara prekmurska praznična in obredna jed, ime je pa dobila po besedi guba. V pokrajini ob Muri se je uveljavila že v starih časih. [_Preberite več_]
Jota
Jed jota je enolončnica, je kraška in furlanska narodna samostojna jed. Jota se je udomačila na Goriškem in ostalih delih Primorske, v Furlaniji pa je šla v pozabo. Znana je kot tipična tržaška posebnost. Ime jota izvira iz furlanske besede jote, katera pa izvira iz galske besede za juho, iutta. [_Preberite več_]
Blejska kremšnita
Blejska kremšnita ali kremna rezina je simbol blejske kulinarike. Obenem je tudi zelo razširjena sladica v Sloveniji. Kremno rezino na Bledu pripravljajo že od leta 1953, izdelovati pa jih je pričel takratni slaščičar Ištvan Lukačević. Nekaj časa je preizkušal različne recepte. [_Preberite več_]
Sukenski regut
Sukenski regut (tudi goriški radič ali goriška vrtnica) je avtohtona slovenska sorta, ki izvira iz Solkana. Najboljše in najlepše raste ravno v okolici Solkana. Botanično spada med cirkorijo, po domače se imenuje regrat oziroma regvat. Na področju Solkana gojijo dve vrsti radiča: rdečo sorto in kanarino. [_Preberite več_]
Frtalja
Frtalja (it. Frittata) je preprosta slovenska samostojna kmečka jed. Gre za jajčno jed, ki je poznana predvsem v primorski kuhinji. Drugje po Sloveniji jo poznamo pod imenom omleta, šmorn ali palačinka, a se frtalja bistveno razlikuje od vseh treh. Prevladujejo zelišča, jajce in moka se uporabljata zgolj za vezivo. [_Read more_]
Ptujski lük
Ptujski lük je slovenska sorta čebule in staro ime za čebulo. Na Ptujskem polju jo pridelujejo že več kot 200 let in je posebnega izgleda ter okusa, zaradi česar je pridobila oznako zaščitena geografska označba, vpisan kot Ptujska rdeča. Je zaščitena slovenska zelenjava s certifikatom. [_Read more_]