Sukenski regut (tudi goriški radič ali goriška vrtnica) je avtohtona slovenska sorta, ki izvira iz Solkana. Najboljše in najlepše raste ravno v okolici Solkana. Botanično spada med cirkorijo, po domače se imenuje regrat oziroma regvat (prvotno ime). Seme zanj v Solkanu še vedno vzgajajo sami, vanj pa vložijo vse svoje znanje in ljubezen. Na področju Solkana gojijo dve vrsti radiča: rdeča sorta ali sorta rose, ki prehaja od živo rdeče do rožnate barve – v manjši količini pa gojijo kanarino, radič rumenega odtenka. Sukenski regut izstopa tudi po obliki, saj najbolj spominja na vrtnico. Na otip pa spominja na porcelanaste rože, ki so pred stoletji krasile svečnike. Rdeči radič je krhek, ne greni in je odličnega okusa. Dodatno na njegov okus vpliva zemlja, najboljša je s prepustnim dnom in mnogo kamenja, da se rastlina močno ukorenini.
Sukenski regut vsebuje visoko raven rudnin in zdravilnih učinkov, pomembni za zdravje, dobro počutje in krepitev imunskega sistema v času zime. Primeren je za siljenje (spodbujanje rastlin, da zacvetijo pred njihovim običajnim časom) in svežo zelo zgodnjo zelenjavo. Glede na pisne vire, začetek prodaje na goriški tržnici sega v sedemdeseta leta 19. stoletja. Izpostaviti je potrebno poseben način pridelave radiča, saj sloni na bledenju rastlin v hlevih, ob toploti gnoja in hlevskih živali stari listi zgnijejo, iz korenine pa požene nova glavica, škrlatne barve in snežno belih reber. Od samega sajenja do priprave je dolga pot, v tem času potrebno rastlino vsaj devetkrat prijeti v roke predno so jo vložili v jerbase, od koder so potem prišli na trg. Regutu pa ne smeš ukazovati, zahteva svoj čas in ustrezne vremenske razmere.
Poglejte še druge kulinarične dobrote! |